Sanalla temperamentti kuvataan yksilöllisyyttä: kullekin ihmiselle tyypillistä ja synnynnäistä tapaa toimia ja käyttäytyä.

Sanoja temperamenttinen ja temperamentti käytetään usein arkikielessä kertomaan, kuinka joku on räiskyvä ja ilmaisee itseään voimakkaasti. Kuitenkin sana temperamentti kuvaa kaikenlaisia synnynnäisiä käyttäytymis- ja reagointityylejä: yksi on luonnostaan rauhallinen, toinen vilkas, yksi ilmaisee itseään voimakkaasti, toinen hillitymmin, yksi haluaa vielä pohtia ja harkita, kun toinen jo toimii.Temperamentista käytettyjä määreitä ovat mm. räiskyvä, iloinen, kiivas, tarmokas, voimakas, vireä, kriittinen, luova, oikullinen, ripeä, jäyhä, itsepäinen, mukautuva, seurallinen, eristäytyvä ja herkkä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Erityisesti temperamentti tulee ilmi tai paljastuu reaktiotapoina uusissa ja oudoissa tilanteissa ihmisiä tai olosuhteita kohdatessa.

 

********************************************************************

 

Koirille on luonnetestejä olemassa. Pitäisikö vastaava kehittää ihmisille? Sitten voisi näyttää testitulokset ja analyysin läheisilleen, että tällainen minä olen. Koita ymmärtää. :o) Mä olen loppujen lopuksi aika samanlainen kuin Pommi. ;o) Molemmat me ollaan päälle päin hillittyjä ja rauhallisia, ystävällisiä ja lempeitä. Mutta sitten kun kuohahtaa, niin silloin räiskyy kunnolla.